Tvistefinansiering – en väg framåt för mindre patenthavare

Enskilda uppfinnare såväl som mindre innovationsdrivna företag stöter vid patenttvister mot större bolag ofta på finansiella och operationella hinder för att åtnjuta tillgång till rättslig prövning. Att som litet företag driva en patenttvist mot ett stort företag kräver ett omfattande engagemang och kommer att binda upp viktiga resurser, både vad gäller finansiellt och personellt. En patenttvist är också komplicerad och det finns inneboende risker med att driva en patenttvist –oavsett hur starkt ”case” man har. Det saknas inte heller exempel på när mindre aktörer förlorat stort i patenttvister mot större företag.

Många mindre innovatörer avskräcks därför – enligt vår erfarenhet – från att hävda sina patenträttigheter. I enskilda fall avstår de helt från att använda patentsystemet och går därför miste om dess fördelar.

Möjligheten att få sin sak prövad i domstol
Internationellt har det under lång tid funnits möjligheter för mindre resursstarka aktörer att genom olika upplägg med sitt rättsliga ombud få sin sak prövad i domstol. Inte minst i USA har det varit vanligt med upplägg där ombudets arvode bestäms som en andel av ersättningen som utvinns ur tvisten. Dylika s.k. riskavtal riskerar emellertid ombudets benägenhet att tillvarata klientens intresse. I Europa har sådana upplägg därför endast i undantagsfall ansetts vara förenliga med god advokatsed, trots  ökade möjligheter för den enskilde att åtnjuta rättslig prövning.

Utomstående finansiering av patentmål
Som ett alternativ för mindre resursstarka innovatörer som är i behov av att hävda sina patenträttigheter har aktörer som erbjuder utomstående finansiering av patenttvister vuxit fram i Sverige. Sådan finansiering har flera fördelar för de som är involverade eller vill väcka en patenttvist. Här är några av de främsta:

  • Minskad finansiell risk: Som sagt kan patenttvister vara både tidskrävande och kostsamma. Med finansiering från en extern källa kan företag eller individer minska den finansiella risken. De behöver inte betala alla kostnader för juridiska avgifter, domstolsavgifter och andra relaterade kostnader på egen hand.
  • Tillgång till expertis och resurser: Genom finansieringen kan erfarenhet och expertis anställas, vilket ökar chanserna för framgång.
  • Bevarande av likviditet: Genom att inte behöva använda sina egna medel för att täcka kostnaderna för en tvist kan företag eller uppfinnare fortsätta att använda sina resurser för andra delar av verksamheten. Detta är särskilt viktigt för mindre företag eller startups som kanske inte har tillräcklig likviditet för att hantera en långdragen rättsprocess.
  • Ökad förhandlingsstyrka: med extern finansiering kan en part vara mer benägen att slåss för en rättvis lösning utan rädsla för de ekonomiska konsekvenserna av en utdragen tvist.

Innovation och rättsprocesser
Sverige har en stark innovations- och patentkultur. Företag här har betydande och värdefulla immateriella tillgångar att skydda. I takt med att immateriella rättigheter blir en större del av företagsvärden ökar behovet av rättsprocesser, för att försvara eller utkräva ersättning för överträdelser av patenträttigheter. Ju större värden som skapas genom innovation, desto större blir behovet av ett effektivt och rättvist sätt att lösa de tvister som dessa värden ger upphov till. Mot denna bakgrund ser vi en växande marknad för patentfinansiering i Sverige, då investerare ser potentialen i att finansiera tvister inom olika rättsområden, inklusive patenttvister.

Slutkommentar
Enskilda innovatörer och mindre innovationsdrivna företag agerar på en allt mer komplex internationell arena. Att ha möjlighet att hävda sin rätt  i det värde man skapat genom innovation är ett viktigt verktyg för att stärka ett innovationsdrivande samhällsklimat. Möjligheten att få utomstående finansiering för sådana ansträngningar är ett välkommet tillskott till de möjligheter som står innovatörer till buds. Vi på Gulliksson har stor erfarenhet av att hjälpa innovatörer och patentinnehavare att finna rätt, inklusive vad gäller finansiering av patenttvister. Frågor? Kontakta mig eller någon i teamet!