Vid lunchtid igår, den 29 mars 2017, stod det klart. Storbritannien har inlett processen att lämna EU. Premiärminister Theresa May överlämnade ett brev till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och poängterade samtidigt att förhandlingarna framöver kommer att ha stort fokus på säkerhet och handel. Vad konsekvenserna blir för EU-varumärken och EU-designrättigheter som gäller i Storbritannien är ännu oklart – och så lär det förbli.
Frågorna kring rättigheter och skydd av varumärken och designs är många och komplexa, inte minst för företag som har Storbritannien som en betydande marknad. I vilken utsträckning befintliga skydd kommer att fortsätta gälla efter det formella utträdet är idag svårt att säga. En omvandling av befintliga rättigheter, utökade registreringar eller tillkommande regler är troliga scenarier.
Processen för Storbritannien att träda ut ur EU kommer att ta tid, säger Emma Carlius, advokat hos Gulliksson och specialiserad på svensk och internationell varumärkesrätt. Vad som ska gälla för varumärken och designs efter Brexit kommer ingå i förhandlingarna som väntas pågå under två år.
Gulliksson kan erbjuda företag löpande information om förändringarna och på sikt erbjuda rådgivning kring de steg som bör tas. Advokatbyråns varumärkesspecialister har erfarenhet av stora, komplexa portföljer och kan även vara behjälpliga med ansökan om skydd i övriga delar av världen genom internationella registreringar eller via internationella nätverk av samarbetspartners. Uppdragen för Gullikssons klienter omfattar framtagande av varumärkesstrategier och hantering och förvaltning av världsomfattande varumärkesportföljer.
– För större företag med stora portföljer och resurser är det redan idag en självklarhet att ligga steget före. Det finns företag som redan lägger till Storbritannien i en internationell registrering, säger Emma Carlius.
Advokatbyrån Gulliksson har lång och bred erfarenhet av varumärkes- och designrättsliga frågor från idé till registrering och det kontinuerliga arbetet som krävs för att upprätthålla skyddet. Advokatbyrån hjälper bland annat till med ansökningar, strategier och tvister samt licensiering. Vi företräder klienter inför Patent- och Registreringsverket (PRV), EU:s immaterialrättsbyrå (EUIPO) i Alicante och Internationella Immaterialrättsbyrån (WIPO) i Genève.