Den första versionen om lagförslag om kollektivavtalsenliga villkor vid offentlig upphandling presenterades redan sent i höstas. Nu har ett reviderat förslag tagits fram för att kunna röstas igenom i riksdagen och träda i kraft senare i sommar.
– I stort innebär det att upphandlande myndigheter och enheter kan komma att bli skyldiga att ställa krav på lön, semester och arbetstid. Det är viktigt att som företag vara uppdaterad både när det gäller det arbetsrättsliga regelverket som regelverket kring offentlig upphandling, säger Karin Strandberg, specialist inom arbetsrätt och Per Ericsson, specialist inom offentlig upphandling, båda är partners hos Gulliksson.
De nya förslagen som föreslås träda i kraft den 1 juni 2017 har som mål att minimera riskerna och förbättra arbetsvillkoren för arbetstagare inom så kallade ”riskbranscher”. Propositionen rymmer förslaget att större upphandlingar som görs av myndigheter och enheter ska har tydligt formulerade krav.
– Lönenivåer, men även reglerad semester och arbetstid, ska vara i nivå med det svenska kollektivavtalets lägstanivå. Arbetsrätt i sig handlar mycket om rättigheter och skyldigheter men i grunden är det trygghet och trivsel som driver dessa frågor och väcker den politiska viljan att ställa högre krav på arbetsgivare, säger Karin Strandberg.
Skillnaden från propositionen som lades fram i höstas, Nytt regelverk om upphandling (prop. 2015/16:195), är att bestämmelserna endast ska gälla vid direktivstyrda upphandlingar, det vill säga främst upphandlingar av större värden*. Dessutom är förslaget på att myndigheter får ställa krav på tjänstepension och försäkringar i nivå med kollektivavtalen är borttaget i den nya propositionen.
– Det arbetsrättsliga regelverket är komplicerat och till stor del detaljstyrt. Juridisk rådgivning är därför av största vikt för att de arbetsrättsliga frågorna hanteras korrekt.
Gulliksson biträder såväl myndigheter, offentliga aktörer som upphandlande enheter och anbudslämnare och granskar och hjälper till med utformningen av förfrågningsunderlag och är behjälpliga med granskning och bearbetning av anbud.
– Offentliga upphandlingar är sällan okomplicerade utan kräver ofta löpande stöd av olika slag. Ofta är både tiden och kunskap om gällande lagar avgörande, säger Per Ericsson, en av byråns experter inom området offentlig upphandling.
Väl förberedda upphandlingar kräver djup och bred kunskap om arbetsrätt och Gulliksson kan vara en stöttande och aktiv part under alla faser av upphandlingsprocessen.
– Det är otroligt viktigt att hålla sig uppdaterad om de förändringar som sker eller är på gång, och att kunna se helheten och vad dessa innebär i verkligheten, konstaterar Karin Strandberg och Per Ericsson.
Genom att erbjuda expertis inom såväl arbetsrätt som offentlig upphandling har Gulliksson möjlighet att skräddarsy ett team med rätt kompetens och erfarenhet kring juridiska frågeställningar som spänner över flera områden. Läs gärna mer om Gullikssons omfattande erfarenhet av rådgivning inom arbetsrätten och offentlig upphandling.
Propositionen i sin helhet hittar du här
*Kraven i det nya förslaget gäller upphandlingar över tröskelvärdena 1,2 miljoner kronor för statliga upphandlingar och 1,9 miljoner för kommunala- och landstingsupphandlingar.