Hur går en konkurs till?

Konkurs – från början till slut
Det är idag ekonomiskt svåra tider för många företag och privatpersoner. Enligt konkursförvaltarna Karin Strandberg och Håkan Hallström är det viktigt att veta eller att ta reda på förutsättningarna som gäller så att rätt beslut fattas. När en privatperson eller ett bolag (gäldenären) inte kan betala sina skulder i tid och inte heller kommer kunna betala skulderna inom överskådlig framtid anses gäldenären vara på obestånd och skall försättas i konkurs.

Vi bistår gärna i dessa frågor och informerar om hur en konkurs går till. Några viktiga frågor för konkursprocessen är följande:
– Vad ingår i en konkursprocess och hur är du som privatperson eller företagare delaktig eller ansvarig under processen?
– Hur hanteras gäldenärens tillgångar och skulder under konkursen, och vilken roll spelar konkursförvaltaren i denna process?
– Hur hanteras de anställda i bolaget? Anställdas utestående lönefordringar?
– Hur fördelas tillgångarna till borgenärerna när konkursen avslutas och vilka regler styr denna fördelning enligt förmånsrättslagen?

En konkurs kan sammanfattas på följande sätt:

  1. Ansökan om konkurs ges in till tingsrätten där bolaget har sitt säte eller där privatpersonen är folkbokförd. Ansökan kan göras antingen av gäldenären själv eller av någon fordringsägare. Den som ansöker kan föreslå en konkursförvaltare.
  2. Tingsrätten beslutar om att försätta gäldenären i konkurs om det är en egen ansökan. För det fall en borgenär gett in ansökan och gäldenären motsätter sig ansökan, utsätts en förhandling där saken avgörs. Tingsrätten utser en konkursförvaltare.
  3. Inledningsvis utreder och omhändertar konkursförvaltaren gäldenärens tillgångar.
  4. Konkursförvaltaren upprättar en bouppteckning över gäldenärens tillgångar och skulder.
  5. Gäldenären avlägger en bekräftelse om att bouppteckningens uppgifter om tillgångar, skulder och räkenskapsmaterial är riktiga.
  6. Konkursförvaltaren utreder om hela eller delar av verksamheten kan överlåtas till annan som kan driva verksamheten vidare.
  7. De delar av verksamheten som inte kan överlåtas till annan avvecklas på annat sätt genom budgivning eller auktion. Gäldenärens obetalda kundfordringar och andra fordringar drivs in.
  8. Konkursförvaltaren fattar beslut om att säga upp anställda och om lönegaranti till bolagets anställda.
  9. Inom ramen för konkursen granskar konkursförvaltaren gäldenärens bokföring och upprättar en redogörelse över bokföringens skick, orsaken till och tidpunkten för obeståndet. Vidare utreds om grund för återvinning till konkursboet föreligger, om olagliga värdeöverföringar skett, om tidpunkten för styrelsens eventuella skyldighet att upprätta kontrollbalansräkning samt om grund för skadestånd föreligger.
  10. Medel som influtit till konkursboet fördelas, efter det att kostnaderna för konkursen har betalats, mellan borgenärerna i samband med att konkursen avslutas enligt reglerna i förmånsrättslagen.

Om du behöver rådgivning eller ansöka om att försätta ditt eget eller någon annans företag i konkurs, tveka inte att kontakta Gullikssons konkursförvaltare för en inledande diskussion.